Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), yapay zekâ destekli teknolojileri devreye alarak demiryolu taşımacılığında büyük bir dijital dönüşüm başlattı. TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ), trenlerin hareket halindeyken denetlenmesini sağlayarak bakım süreçlerini devrim niteliğinde yeniliyor.
Yerli ve milli olarak geliştirilen OTMİ sistemi, trenlerin hareket halindeyken;
yapay zekâ destekli görüntü işleme ve sensör sistemleriyle analiz edebiliyor. Bu teknoloji sayesinde oluşabilecek arızalar önceden tespit edilerek, erken müdahale sağlanıyor.
Sistemin devreye alınmasıyla birlikte:
Yapay zekâ destekli kestirimci bakım sistemi, sadece trenlerde değil, raylar, viyadükler, köprüler ve menfezlerde de uygulanıyor. Bu sistemle:
önceden tespit edilerek işletme sürekliliği sağlanıyor.
Yeni dönemde güvenliğe odaklanan bir diğer teknoloji ise makinist takip sistemi. Yapay zekâ şu kriterleri analiz ediyor:
Bu sistem sayesinde makinistin yorgunluğu veya dikkat dağınıklığı tespit edilerek anlık uyarılar verilebiliyor.
TCDD bünyesindeki Eryaman İzleme Merkezi, Türkiye genelindeki altyapı noktalarını 7/24 takip ediyor. Tünel, köprü ve menfez gibi kritik yapıların durumu akıllı kameralarla izlenirken, doğal afet riski de anlık olarak değerlendirilip ekipler bilgilendiriliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na göre:
“Önümüzdeki yıllarda otonom trenler, yapay zekâ tabanlı sinyalizasyon sistemleri ve akıllı enerji yönetimi çözümleriyle demiryollarımız daha verimli hale gelecek.”
Ayrıca, yolcu deneyimini artırmak için kişiselleştirilmiş yapay zekâ çözümleri, akıllı asistanlar ve chatbot’lar devreye alınacak.
🔗 Kaynak: Habertürk – Demiryolu araçları yapay zeka ile denetleniyor (Mart 2025)